VNO-NCW en MKB-Nederland steunen loontransparantie, maar waarschuwen voor uitvoeringsproblemen
Ondanks vooruitgang bestaan er nog altijd loonverschillen tussen mannen en vrouwen die moeilijk te verklaren zijn. Die verschillen moeten worden aangepakt, vinden ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Zij spreken zich dan ook uit vóór de doelen van de Europese richtlijn loontransparantie, die momenteel in Nederland wordt ingevoerd. Volgens de organisaties draagt deze wet bij aan gelijke beloning voor gelijk of gelijkwaardig werk en daarmee aan meer gendergelijkheid op de werkvloer.
VNO-NCW 9 mei 2025
Toch uiten VNO-NCW en MKB-Nederland ook zorgen over de praktische gevolgen van de nieuwe regels. In hun reactie op de internetconsultatie over het wetsvoorstel wijzen zij op de hoge administratieve lasten en onduidelijkheden in de uitvoering. Zo zijn de voorgestelde berekeningen en rapportageverplichtingen volgens hen complex en niet altijd effectief. “Werkgevers moeten hun systemen aanpassen, maar veel details zijn nog onduidelijk,” stellen de organisaties. De invoeringsdatum van juni 2026 achten zij daarom in veel gevallen onrealistisch.
Zachte landing nodig
Om bedrijven de kans te geven zich goed voor te bereiden, pleiten VNO-NCW en MKB-Nederland voor een zogeheten ‘zachte landing’. Dat betekent dat bedrijven de eerste jaren na invoering nog geen sancties opgelegd krijgen als zij nog niet volledig aan de eisen voldoen.
Oog voor kleine bedrijven
Positief vinden de ondernemersorganisaties dat de kleinste bedrijven zijn vrijgesteld van de rapportageplicht. Ook zijn zij tevreden met het uitgangspunt van een ‘zuivere implementatie’, zonder extra nationale regels bovenop de Europese wetgeving. Verder adviseren zij de overheid om samen te werken met andere EU-lidstaten, zodat internationaal opererende bedrijven niet met uiteenlopende verplichtingen te maken krijgen. Tot slot benadrukken VNO-NCW en MKB-Nederland het belang van duidelijke overheidscommunicatie en praktische handreikingen om bedrijven goed te ondersteunen bij de invoering.