Menu

Filter op
content
PONT | Governance

0

Genderloonkloof niet langer te negeren: bedrijven moeten rapporteren

Eversheds Sutherland 6 februari 2025

In 2025 zullen veel bedrijven versneld aan de slag moeten met de planning rondom loontransparantie. Volgens de EU-richtlijn Loontransparantie moeten werkgevers met 150 werknemers of meer uiterlijk op 7 juni 2027 informatie rapporteren over de genderloonkloof. Omdat deze rapportages betrekking moeten hebben op gegevens van het voorgaande kalenderjaar, betekent dit dat bedrijven al vanaf 1 januari 2026 de benodigde infrastructuur op orde moeten hebben om deze gegevens te verzamelen.

Impact van CSRD niet onderschatten

Hoewel de richtlijn Loontransparantie vaak de meeste aandacht krijgt, mogen bedrijven andere rapportageverplichtingen niet uit het oog verliezen. De EU-richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht sommige bedrijven mogelijk om genderloonkloofgegevens veel eerder openbaar te maken.

De CSRD heeft een brede reikwijdte en geldt naar schatting voor bijna 50.000 bedrijven binnen de EU, plus nog eens vele daarbuiten. Dit betreft niet alleen beursgenoteerde bedrijven op gereguleerde EU-markten, maar ook grote niet-genoteerde ondernemingen en buitenlandse bedrijven met aanzienlijke activiteiten in de EU, mits zij voldoen aan bepaalde financiële en personeelscriteria.

De richtlijn verplicht bedrijven jaarlijks een duurzaamheidsrapport op te stellen met uitgebreide informatie over milieu-, sociale en governancefactoren (ESG). Dit rapport moet inzicht geven in de impact van de onderneming op mens en milieu, evenals de gevolgen van duurzaamheid voor de bedrijfsvoering.

Rapportagetijdlijnen en vereisten

De tijdlijnen en de omvang van de rapportageverplichtingen verschillen tussen grote bedrijven en kleine tot middelgrote ondernemingen. Voor sommige grote bedrijven geldt de verplichting al vanaf 1 januari 2025, voor het boekjaar dat begint op of na 1 januari 2024.

De Europese duurzaamheidsrapportagestandaarden (ESRS) geven invulling aan de CSRD-vereisten. Afhankelijk van een beoordeling op basis van "dubbele materialiteit" kan van werkgevers worden verwacht dat zij zowel het percentage loonkloof tussen mannen en vrouwen als de verhouding tussen het hoogste salaris en het mediaansalaris openbaar maken.

Actiepunten voor bedrijven

Bedrijven moeten zich voorbereiden op mogelijke overlappende verplichtingen om genderloonkloofgegevens te rapporteren onder zowel de richtlijn Loontransparantie als de CSRD. Hoewel de richtlijn Loontransparantie niet van toepassing is buiten de EU, kunnen niet-EU-bedrijven alsnog aan vergelijkbare rapportageverplichtingen gebonden zijn door de extraterritoriale werking van de CSRD.

Wat kunnen bedrijven doen?

  • Infrastructuur voorbereiden: Zorg dat systemen klaar zijn om genderloonkloofgegevens tijdig te verzamelen en te rapporteren.
  • Juridische scope analyseren: Beoordeel of uw organisatie binnen de reikwijdte van de CSRD valt en vanaf wanneer de rapportageverplichtingen van kracht zijn.
  • Proefruns uitvoeren: Test de processen voor gegevensverzameling en rapportage om kinderziektes op te sporen.
  • Beleid en KPI’s ontwikkelen: Stel actieplannen op rond loonrechtvaardigheid en meetbare doelstellingen.

    Door tijdig actie te ondernemen, kunnen bedrijven zich voorbereiden op strengere eisen rondom loontransparantie en duurzaamheid en hiermee bijdragen aan eerlijkere beloningspraktijken.

    Lees hier de originele Engelstalige versie
  • Artikel delen

    Reacties

    Laat een reactie achter