Menu

Filter op
content
PONT | Governance

0

Discriminatie ziekenhuis: vrouw krijgt minder toeslag dan mannelijke collega

Een vrouw is werkzaam als medisch specialist in een ziekenhuis. Medisch specialisten komen daar in aanmerking voor een bepaalde beloningstoeslag van 15 % boven op het brutosalaris. Na een nieuwe beoordeling wordt dit voor de vrouw verlaagd naar 10 %, terwijl een mannelijke collega wel 15% krijgt. De vrouw vindt dat ze gediscrimineerd wordt op grond van geslacht en stapt naar het College.

College voor de Rechten van de Mens 15 juli 2025

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Wat is de situatie en wat zegt de wet?

Bij Stichting Sint Maartenskliniek komen medisch specialisten in aanmerking voor een zogenoemde ‘excellentietoeslag’. Dit is een bonus van maximaal 15% bij het brutosalaris. De toeslag wordt toegekend bij ‘bovengemiddelde prestaties’. Denk bijvoorbeeld aan extra werkzaamheden die (deels) buiten werktijd worden uitgevoerd.

De vrouwelijke specialist krijgt na een nieuwe beoordeling te horen dat de excellentietoeslag die ze ontvangt 10% is. Dit terwijl één van haar mannelijke collega’s wel een excellentietoeslag ontvangt van 15%.

De wet zegt dat een werkgever geen onderscheid mag maken tussen mannen en vrouwen als het gaat om beloning. De excellentietoeslag van het ziekenhuis valt volgens de wet in de categorie van beloning.

Het onderzoek: sprake van discriminatie of niet?

Om te beoordelen of er sprake is van discriminatie, vergelijkt het College de mannelijke en vrouwelijke specialisten met elkaar. De twee zijn in 2011 en in 2008 in het ziekenhuis komen werken in dezelfde functie. Ook zijn ze toen op hetzelfde salaris ingeschaald. Het staat vast dat de vrouw een excellentietoeslag van 10 % ontvangt en voor de man bedraagt deze 15 %. Dit zorgt voor een verschil in salaris.

Om de hoogte van de toeslag te bepalen, wordt dus onder andere gekeken naar de extra werkzaamheden. De vrouw en de man hebben allebei een formulier ingevuld waarin deze werkzaamheden in categorieën worden verdeeld. De formulieren worden beoordeeld door een bestuur. Dat bestuur neemt ook eigen ervaringen met de werknemer mee en kijkt ook naar informatie van de medisch manager.

Tot slot heeft het College de aanvullende werkzaamheden van de vrouw en de man met elkaar vergeleken. Het College ziet dat deze vergelijkbaar zijn en daarmee is er sprake van een vermoeden van onderscheid.

College: verschil is niet gerechtvaardigd

Doordat er sprake is van een vermoeden van onderscheid, is het aan het ziekenhuis om te bewijzen dat dit niet klopt. Het ziekenhuis kan dit doen door aan te tonen dat er een goede reden is voor het verschil in beloning. Het ziekenhuis komt hiervoor met twee argumenten. Zo zou de man volgend de medisch manager een hogere toeslag verdienen omdat hij ‘’meer initiatief toont’’ en een ‘’kartrekker’’ is. Ten tweede zegt het ziekenhuis een goede procedure te hebben die niet discriminerend is.

Het zijn van een ‘kartrekker’ is volgens het College een subjectieve beoordeling. Dit houdt in dat het een persoonlijke mening kan zijn. Zo’n beoordeling kan zorgen voor (onbewuste) vooroordelen en discriminerende opvattingen. Verder oordeelt het College dat de procedure van het ziekenhuis niet goed inzichtelijk of te controleren is. Zo is niet duidelijk hoe de aanvullende werkzaamheden worden beoordeeld en krijgen werknemers ook geen inzage in de uiteindelijke beoordeling.

De conclusie

Het College oordeelt dat het ziekenhuis niet kan aantonen dat er een goede reden is voor het verschil in beloning. Hierdoor maakt het ziekenhuis dus richting de vrouw onderscheid op grond van geslacht.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter