Europese ondernemingsraden krijgen meer slagkracht
De Raad van de EU en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over een nieuwe richtlijn die de positie van werknemers in grote multinationale bedrijven moet versterken. De herziene regels maken het eenvoudiger om Europese ondernemingsraden (EOR’s) op te richten, verbeteren hun toegang tot middelen en juridische bescherming, en zorgen voor betere consultatieprocedures.
Raad van de Europese Unie 21 mei 2025
Wat verandert er concreet?
De nieuwe richtlijn moet de bestaande wetgeving over EOR’s (Richtlijn 2009/38/EG) verduidelijken en effectiever maken. Dit zijn de belangrijkste punten uit het akkoord:
Duidelijkere reikwijdte: Besluiten die werknemers in meerdere EU- of EER-landen substantieel raken, moeten voortaan verplicht worden voorgelegd aan de EOR. Dagelijkse of triviale beslissingen vallen hier niet onder.
Betere vertegenwoordiging: Er wordt gestreefd naar een evenwichtigere man-vrouwverdeling in de samenstelling van EOR’s.
Striktere voorwaarden voor vertrouwelijkheid: Informatie mag alleen als vertrouwelijk worden aangemerkt als daar objectieve gronden voor zijn, en enkel zolang die redenen gelden.
Toegang tot rechtspraak: Werknemersvertegenwoordigers krijgen sterkere garanties op toegang tot juridische en bestuursrechtelijke procedures. Ook worden kosten voor rechtsbijstand en deelname vergoed.
Effectieve sancties: Als bedrijven de regels overtreden, moeten sancties zodanig zijn dat ze daadwerkelijk ontmoedigen. Daarbij wordt rekening gehouden met ernst, duur, gevolgen en opzet of nalatigheid van de inbreuk.
Waarom is dit belangrijk?
Europese ondernemingsraden spelen een sleutelrol bij het waarborgen van de stem van werknemers binnen internationale bedrijven. Ze zorgen ervoor dat medewerkers tijdig en inhoudelijk betrokken worden bij grensoverschrijdende besluiten die hun werk en bestaan raken. Volgens Agnieszka Dziemianowicz-Bąk, de Poolse minister van Arbeid en voorzitter van de onderhandelingen namens de Raad, pakt dit akkoord de zwakke plekken van de vorige richtlijn aan en versterkt het de vertegenwoordiging van werknemers op Europees niveau.
Vervolgstappen
De deal moet nog formeel worden goedgekeurd door de lidstaten. Daarna volgt juridische en taalkundige herziening. Lidstaten krijgen vervolgens twee jaar om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving, en moeten deze uiterlijk drie jaar na inwerkingtreding toepassen.
Achtergrond
Europese ondernemingsraden vertegenwoordigen werknemers van multinationals met meer dan 1.000 werknemers die actief zijn in minstens twee EU- of EER-landen. De herziening is onderdeel van een bredere Europese inspanning om grensoverschrijdende werknemersrechten te versterken en sociale dialoog te verdiepen.