Menu

Filter op
content
PONT | Governance

0

EU hervormt securitisatieregels: balans zoeken tussen marktwerking en toezicht

Securitisatie is een financiële techniek waarbij banken of andere instellingen hun leningen (zoals hypotheken, autoleningen of bedrijfsleningen) bundelen en deze als verhandelbare effecten doorverkopen aan beleggers. Door deze bundeling kunnen instellingen sneller nieuw kapitaal vrijmaken voor nieuwe leningen. Het idee is dat risico’s worden gespreid en financiering efficiënter wordt. Maar na de financiële crisis van 2008 – waarin ondoorzichtige en risicovolle securitisaties een grote rol speelden – is securitisatie ook omstreden geraakt.

DLA Piper 9 juli 2025

Om het vertrouwen in de markt te herstellen en misstanden te voorkomen, stelde de EU in 2017 strenge regels op via de Securitisatieverordening. De hervormingen die de Europese Commissie nu voorstelt, beogen deze regels doelmatiger en toekomstbestendiger te maken.

Nieuwe EU-hervormingen: van voorzichtigheid naar proportionaliteit

Op 17 juni 2025 presenteerde de Europese Commissie een wetgevend pakket met hervormingen voor het Europese securitisatiekader. Het doel: de markt voor securitisatie nieuw leven inblazen, zonder prudente toezichtnormen los te laten.

Volgens Eurocommissaris Maria Luís Albuquerque moeten de voorstellen leiden tot een "eenvoudiger en beter toegesneden kader", dat investeringen in de reële economie ondersteunt. De voorstellen zijn mede een antwoord op eerdere oproepen van onder anderen Enrico Letta en Mario Draghi om de overregulering rond securitisatie aan te pakken.

De voorstellen omvatten onder meer:
  • Vereenvoudiging van rapportage- en transparantie-eisen, zodat uitgevende instellingen en beleggers minder administratieve lasten ervaren.
  • Aanpassing van prudentiële regels, vooral voor banken en verzekeraars, om de kapitaaleisen beter te laten aansluiten bij het werkelijke risico.
  • Ruimere uitzonderingen op due diligence-verplichtingen, bijvoorbeeld bij garanties van publieke instellingen.
  • Toegankelijkere STS-securitisaties (Simple, Transparent and Standardised), met versoepelingen die met name MKB-financiering moeten stimuleren.
  • Versterking van het toezicht, met een coördinerende rol voor de Europese Bankautoriteit (EBA).

    Relevantie voor governance

    Voor organisaties en toezichthouders die zich bezighouden met governance biedt dit hervormingspakket enkele belangrijke aandachtspunten:
  • Transparantie en rapportageverplichtingen: Governanceprofessionals moeten beoordelen hoe deze wijzigingen invloed hebben op hun interne controlemechanismen en verantwoording over securitisatietransacties.
  • Toezichtspraktijken: De versterkte rol van de EBA en meer geharmoniseerde toezichtprocedures vragen om aanpassing van complianceprocessen, vooral voor instellingen die actief zijn in meerdere lidstaten.
  • Risicomanagement: De aangepaste prudentiële behandeling van risico’s vereist een herijking van risicomodellen en governancekaders, met name bij banken en verzekeraars.
  • Verantwoorde financiële praktijken: Hoewel de voorstellen de markt moeten stimuleren, blijft het cruciaal dat governance een tegenwicht biedt aan korte-termijnprikkels, en zich inzet voor duurzame, transparante financiering — zeker gezien de lessen van 2008.

    Vervolgproces

    De voorstellen gaan nu naar het Europees Parlement en de Raad voor behandeling. De komende maanden zal blijken of de hervormingen voldoende vertrouwen bieden aan marktpartijen én toezichthouders om securitisatie effectief én verantwoord op te schalen.

    Deze analyse is gebaseerd op een Engelstalige blog van DLA Piper over het nieuwe EU-wetsvoorstel van juni 2025.
  • Artikel delen

    Reacties

    Laat een reactie achter