Menu

Filter op
content
PONT | Governance

0

Regeldruk verlagen? Ja, maar niet ten koste van klimaatdoelen, zeggen verzekeraars

Verbond van Verzekeraars 12 februari 2025

blue and yellow flag on pole
Het Verbond van Verzekeraars verwelkomt het aangekondigde Omnibus-pakket van de Europese Commissie, dat tot doel heeft de bestaande Europese regels voor duurzaamheidsrapportage te herzien en te stroomlijnen. Verzekeraars zien, net als andere bedrijfstakken, de regeldruk rondom duurzame financiering de afgelopen jaren fors toenemen. Het streven van de Europese Commissie om deze druk te verminderen, wordt dan ook gesteund, mits dit niet ten koste gaat van de vastgestelde klimaatdoelen.

Volgens het Verbond van Verzekeraars is het cruciaal dat een verlichting van de administratieve last niet leidt tot een afname van de klimaatambities. Als beleggers en risicodragers ondervinden verzekeraars de gevolgen van klimaatverandering direct. Duurzaamheidsrapportages spelen hierbij een essentiële rol en zijn nodig om bij te dragen aan een schone economie.

Uitgangspunten van het Verbond van Verzekeraars

Het Verbond van Verzekeraars benoemt een aantal kernpunten die leidend moeten zijn bij de uitwerking van het Omnibus-pakket:
  • Voorkom rechtsonzekerheid: De stroomlijning van wetgeving mag niet resulteren in onduidelijkheid voor bedrijven.
  • Verminder onnodige complexiteit en dubbele rapportages: Verzekeraars worden nu geconfronteerd met overlappende rapportageverplichtingen uit onder andere de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) en Solvency II. Het bundelen en vereenvoudigen van deze verplichtingen is noodzakelijk.
  • Afstemming tussen financiële en niet-financiële ondernemingen: Betrouwbare duurzaamheidsgegevens moeten beschikbaar zijn. De European Sustainability Reporting Standards (ESRS) mogen niet meer eisen dan strikt noodzakelijk, en uitzonderingen moeten per sector mogelijk blijven.
  • Gerichte rapportages voor maximale impact: De EU-taxonomieverordening biedt in de huidige vorm onvoldoende handvatten voor investeringsbeslissingen. Het Verbond pleit voor toevoeging van transitiefinanciering aan de taxonomie en het schrappen van onnodig complexe regels.
  • Solvency II meenemen in de Omnibus: Dit voorkomt dubbele rapportageverplichtingen en zorgt voor een geïntegreerde benadering van sustainability risk management.
  • Uniforme uitvoering binnen de EU: Een consistente toepassing van de CSRD binnen de interne markt is noodzakelijk om eerlijke concurrentie te waarborgen.

    Het Verbond van Verzekeraars is ervan overtuigd dat het EU-Omnibuspakket kan bijdragen aan het verlichten van de regeldruk, zonder dat dit afbreuk doet aan klimaatambities. Naar verwachting zal het voorstel medio maart worden gepubliceerd. Het Verbond zal vervolgens een gedetailleerde analyse uitvoeren om de impact op de sector in kaart te brengen.
  • Artikel delen

    Reacties

    Laat een reactie achter