Menu

Filter op
content
PONT | Governance

0

Meer nodig om verduurzaming mkb werkbaar te maken

Voor de verduurzaming in het mkb is het een goede stap dat het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) de vele verschillende subsidieregelingen gaat stroomlijnen, aanvraagprocedures gaat vereenvoudigen en brancheorganisaties een grotere rol geeft om ondernemers te bereiken. Er is echter meer nodig om het voor ondernemers werkbaar te maken. Ze worden nog altijd gehinderd door te complexe regelgeving, netcongestie en hoge netwerk- en energiekosten en er wordt te weinig gedaan om slim en flexibel stroomgebruik te stimuleren. Een nieuw kabinet moet daar straks hoognodig mee aan de slag, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland naar aanleiding van een bijeenkomst vanmiddag met minister Hermans van KGG, brancheorganisaties en ondernemers uit hun achterban.

VNO-NCW 8 juli 2025

Nieuws/persbericht

Nieuws/persbericht
MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij dat de minister werk heeft gemaakt van het voor ondernemers vaak ondoorgrondelijke subsidielandschap voor verduurzaming. Daar hebben de ondernemersorganisaties lange tijd voor gepleit. Overheidsregelingen en -subsidies helpen bedrijven om voor projecten een positieve businesscase te krijgen. Subsidie is soms net het verschil tussen het wel of niet rond kunnen rekenen van de investering.

Beter toegankelijk

Voor veel kleinere bedrijven is het nu haast ondoenlijk om hun weg te vinden in de vele soorten regelingen en de verschillende en ingewikkelde aanvraagprocedures. Door te focussen op minder maar betere regelingen – het aantal van circa veertig wordt fors teruggebracht– en de aanvraagprocedures te vereenvoudigen, wordt subsidie voor het mkb veel beter toegankelijk. Positief is ook dat het ministerie meer gaat samenwerken met brancheorganisaties, die een belangrijke rol spelen in het bereiken en ondersteunen van ondernemers.

Frustrerend

Volgens de ondernemersorganisaties willen ondernemers massaal verduurzamen. Om dat mogelijk te maken moeten echter ook andere belemmeringen worden aangepakt, zoals de verstikkende regeldruk, hoge netwerk- en energiekosten en netcongestie. Het tempo van de uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet loopt achter op de behoefte en loopt vertraging op. Zo’n 20.000 ondernemers staan op de wachtlijst voor een aansluiting of uitbreiding en de wachttijd neemt toe. Versnellen vraagt om een concreet plan met heldere doelen en het traject met vergunningen moet sneller gaan lopen.

VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten voor meer mogelijkheden voor netbeheerders en installateurs om samen te werken, onder regie van de minister. Nu is er door diverse regels een strike scheiding tussen ‘voor de deur van het bedrijfspand’ (netbeheerders) en achter de deur (installateurs), terwijl oplossingen juist in de combinatie liggen. Zoals het toepassen van opslag van energie voor eigen doel door een groep bedrijven. Dat kan ook een functie vervullen voor de stabiliteit van het net.

Slimmer gebruik

Ook vinden de ondernemersorganisaties dat flexibel, slimmer gebruik van stroom meer moet worden gestimuleerd. Er zijn meer dan 400.000 bedrijven die wel een aansluiting hebben. Als deze ondernemers worden geholpen om pieken in hun verbruik weg te nemen, door aanpassingen in gedrag of investeringen in batterijen of samenwerking op een bedrijventerrein aantrekkelijk te maken, dan komt er meer ruimte. Dat zal die duizenden bedrijven in de wachtrij helpen. VNO-NCW en MKB-Nederland willen helpen dat te stimuleren. Daarvoor is het van belang het simpel te houden, en de bedrijven die stappen zetten te belonen. Er wordt bijna 200 miljard euro geïnvesteerd in nieuwe energienetten – en dat moet ook – maar nauwelijks iets om die 400.000 ondernemers te helpen om ruimte te maken voor andere ondernemers in de wachtrij.

Rapporteren in plaats van investeren

De regeldruk die het duurzaamheidsbeleid met zich meebrengt, werpt zeker voor het mkb eveneens barrières op. Ondernemers moeten vooral bezig zijn met rapporteren over in plaats van daadwerkelijk investeren in duurzaamheid. Zoals de verplichting om bij te houden hoeveel CO2-uitstoot elke werknemer veroorzaakt met zakelijk en woon-werkverkeer. Dat draagt niets bij aan reductie, maar is wel een enorme paarse krokodil.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter