Menu

Filter op
content
PONT | Governance

0

Europese ESG-fondsen onder druk: beleggers haken af

In het eerste kwartaal van 2025 hebben duurzame beleggingsfondsen wereldwijd een forse terugval meegemaakt. Volgens nieuwe cijfers van Morningstar Data+Analytics stroomde er netto $8,6 miljard weg uit ESG-fondsen – het slechtste kwartaal ooit voor deze fondsen, die beleggen met oog voor milieu, sociale factoren en goed bestuur. Ook Europa, tot nu toe altijd een stabiele pijler voor duurzaam beleggen, werd getroffen.

Morningstar 8 mei 2025

ecology, globe, concept, earth, environment, climate change, natural reserve, growth, renewable energy, protection, nature, sustainability, resources, climate change, climate change, sustainability, sustainability, sustainability, sustainability, sustainability

Europa breekt positieve trend

Europa kende voor het eerst sinds de start van de metingen in 2018 een netto-uitstroom uit ESG-fondsen, met een afname van $1,2 miljard in het eerste kwartaal van dit jaar. In vergelijking met de instroom van ruim $20 miljard in het laatste kwartaal van 2024 is dit een opvallende omslag. Tot nu toe wisten Europese ESG-fondsen jaar na jaar kapitaal aan te trekken, zelfs toen traditionele fondsen kampen met terugtrekkende beleggers.

VS blijft achter, Azië ook negatief

De uitstroom was niet beperkt tot Europa. In de Verenigde Staten trokken beleggers zich voor het tiende kwartaal op rij terug, goed voor $6,1 miljard aan onttrekkingen. In Azië (zonder Japan) werd voor $918 miljoen aan ESG-geld weggehaald, terwijl ook Japan negatieve stromen zag. Alleen Canada, Australië en Nieuw-Zeeland lieten een lichte groei zien.

Twijfel en tegenwind

De redenen achter deze trend zijn complex. Volgens Morningstar speelt de veranderende geopolitieke context een grote rol. De herverkiezing van Donald Trump in de VS en zijn uitgesproken anti-ESG-beleid hebben niet alleen tot juridische onzekerheid geleid in Amerika, maar ook tot twijfel onder Europese beleggers over de wereldwijde richting van duurzaam beleggen.

Daarnaast zorgen nieuwe Europese regels en verwarring over wat ESG-fondsen precies mogen heten voor extra druk. Beleggers zijn bovendien bezorgd over de prestaties van duurzame strategieën, vooral in sectoren zoals hernieuwbare energie die het momenteel moeilijk hebben.

Verandering in fondsnamen

Een opvallende ontwikkeling is de massale rebranding van fondsen in Europa. In de aanloop naar strengere regels over fondsnamen, die op 21 mei 2025 van kracht worden, hebben veel beheerders hun fondsen aangepast. In het eerste kwartaal alleen al veranderden 335 Europese fondsen hun naam – 116 daarvan verwijderden expliciet ESG-termen. De term "ESG" verdween uit 128 fondsnamen, terwijl ook woorden als "duurzaam" en "sustainability" vaak werden geschrapt.

Tegelijk zien we nieuwe termen opduiken, zoals “select”, “transition”, “committed” en “enhanced” – bedoeld om te blijven voldoen aan regelgeving, maar ook om beleggers aan te spreken in een veranderend klimaat.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter