Nu 2025 voor de deur staat, willen we even stilstaan bij het feit dat digitaal betalen inmiddels een belangrijk onderdeel van de feestdagen is geworden. Online cadeaus kopen, online eten bestellen, een avondje uit en op vakantie gaan: alles wordt tegenwoordig elektronisch betaald. Tussen 2017 en 2023 is de totale waarde van digitale betalingen in de detailhandel in de EU meer dan verdubbeld, tot maar liefst meer dan 1 biljoen euro. Uit deze snelle groei blijkt dat veilige, efficiënte en handige betalingsmethoden cruciaal zijn geworden voor de interne markt van de EU. Onze auditors hebben de impact van EU-maatregelen op digitale betalingsdiensten geanalyseerd. Begin januari 2025 wordt hun controleverslag gepubliceerd.
Met digitale betalingen wordt de elektronische uitwisseling van geld bedoeld, die vaak op mobiele apparaten of via andere digitale kanalen plaatsvindt. Van kaarttransacties en overschrijvingen tot digitale portemonnees: deze betalingen zijn een essentieel onderdeel geworden van het dagelijks leven, zowel voor consumenten als voor bedrijven.
De snelle invoering van digitale betalingen is te danken aan het toenemende gebruik van mobiele apparaten, in combinatie met steeds innovatievere betaaltechnologieën. Dit heeft ervoor gezorgd dat transacties over de grenzen vlotter verlopen en de economische activiteit wordt gestimuleerd.
Digitale betalingen hebben een belangrijke rol gespeeld bij het aanwakkeren van de economische groei: ze hebben de internationale handel en de toegang tot financiële diensten makkelijker gemaakt en consumentenuitgaven aangemoedigd. Deze trend versnelde zich tijdens de feestdagen, toen miljoenen EU-burgers in slechts een paar klikken digitaal hun sinterklaas- en kerstinkopen konden doen.
Hoewel in 2022 nog steeds 40 procent van de onlineverkoop en 63 procent van de aankopen in winkels met kaart werden gedaan, waren er toen al nieuwe manieren van betalen in opkomst. Zo werd contactloos betalen steeds populairder, waarbij het niet nodig is om de transactie met een pincode te bevestigen. Eind 2022 werd al meer dan de helft van alle kaartbetalingen in de EU contactloos gedaan. Tegelijkertijd nam het gebruik van digitale portemonnees toe, waardoor contant geld minder relevant werd voor alledaagse transacties.
Nu digitale betalingen een integraal onderdeel van het economisch kader van de EU worden, is de EU verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat deze betalingen veilig, efficiënt en toegankelijk blijven voor iedereen. Dit is van cruciaal belang voor de goede werking van de interne markt van de EU, vooral over de grenzen heen.
Bij de Europese Rekenkamer hebben we onlangs de EU-aanpak van digitale betalingen en betalingsdiensten gecontroleerd. Onze auditors probeerden verschillende vragen te beantwoorden: heeft het regelgevingskader van de EU de juiste voorwaarden geschapen voor veiligere, snellere en goedkopere digitale betalingen in de EU? Heeft de Commissie de impact van het regelgevingskader en haar eigen acties op de EU-markt voor betalingsdiensten geanalyseerd? En heeft de Commissie de acties in haar strategie voor retailbetalingen effectief uitgevoerd?
Ons speciaal verslag met de bevindingen van deze controle wordt op 9 januari om 17.00 uur Midden-Europese tijd op de website van de ERK gepubliceerd. Het verslag biedt waardevolle inzichten in de sterke punten van de EU-aanpak van digitale betalingen en geeft aan op welke gebieden verbetering nodig is. De aanbevelingen van onze auditors zijn bedoeld als bijdrage aan lopende en toekomstige wetgevingsvoorstellen over betalingsdiensten.