‘Ik kan nu zeggen dat het goed met me gaat, maar ik ben wel echt uit een heel diep dal geklommen. Het is vier jaar geleden dat ik ben vrijgesproken. Maar de impact van die tijd, die draag ik nog steeds met me mee. De beschuldigingen, de strijd om mijn naam te zuiveren. De machteloosheid die ik toen voelde’, aldus oud-radicaliseringsambtenaar Saadia Ait-Taleb die in 2017 strafontslag kreeg wegens verdenkingen van corruptie en fraude.

In de media werd Ait-Taleb neergezet als ‘corrupt ambtenaar met een marrokkanennetwerk’. ‘Media gaan snel mee met een bepaald narratief. Vooral als het gaat om mensen met een migratieachtergrond. Dat hebben we de afgelopen twee weken ook gezien’, stelt Ait-Taleb.

‘Ik hoop dat men met dit verhaal leert hoe schadelijk verkeerde beeldvorming kan zijn, want als je eenmaal in het media belandt, word je een publiek figuur en is het gewoon onmogelijk om je te verdedigen tegen dit soort beschuldigingen. En dan moet je geloof en vertrouwen blijven hebben in de rechtsstaat’. Volgens Lisa Scheerder, schrijver van de roman 'Blaam', die gaat over de zaak Ait-Taleb, zag je te weinig tegenspraak rondom de bestuurder. 'Het hele apparaat was één kant op gericht dan ontstaat er een beperkte blik: tunnelvisie.'