Menu

Filter op
content
PONT | Governance

0

Anti-Corruption and Integrity Outlook 2024

OECD 23 April 2024

De afgelopen jaren hebben de OESO-landen hun anticorruptie- en integriteitskaders versterkt. Volgens de OESO-criteria moeten het toezicht op en de uitvoering van integriteitsmaatregelen echter op belangrijke gebieden worden verbeterd, wat betekent dat landen corruptierisico's niet zo goed beperken als ze zouden kunnen. Landen moeten stappen ondernemen om deze hiaten in de gegevens en de uitvoering aan te pakken. Ze moeten ook hun integriteitskaders bijwerken en verbeteren met het oog op de veranderende corruptierisico's in verband met de groene transitie, AI en buitenlandse inmenging, om economische groei, democratisch bestuur en het algemeen belang te ondersteunen. Belangrijkste bevindingen:
  • Integriteitskaders kunnen beter worden geïmplementeerd
  • Landen verzamelen en publiceren niet genoeg gegevens om de uitvoering van hun integriteitskaders te ondersteunen.
  • Integriteitskaders zijn verouderd en kwetsbaar voor nieuwe corruptierisico's.
  • Wat kunnen overheden doen?

In Nederland is het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verantwoordelijk voor het bevorderen van de openbare integriteit en het voorkomen van corruptie, terwijl het Ministerie van Justitie en Veiligheid verantwoordelijk is voor het bestrijden van corruptie. De huidige strategische doelstellingen voor openbare integriteit zijn vastgelegd in de Kamerbrief van 25 april 2023.

Nederland heeft niet één entiteit die toezicht houdt op belangenconflictsituaties in de hele publieke sector, aangezien dit de verantwoordelijkheid is van elke individuele overheidswerkgever (Ambtenarenwet 2017). De Compliance Officer van de Top Management Groep richt zich alleen op topambtenaren. Nederland heeft niet één entiteit die toezicht houdt op lobbyen. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties houdt toezicht op de financiering van politieke partijen en heeft het mandaat om boetes op te leggen bij overtreding van de regels voor politieke financiering. Bovendien wordt de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geadviseerd door de Commissie van Toezicht op de financiën van politieke partijen. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is de overheidsinstelling die verantwoordelijk is voor het beleid op het gebied van open data en vrijheid van informatie. Het Adviescollege voor Openheid en Informatiebeheer houdt toezicht op de uitvoering van openbaarheid van bestuur. Tot slot houdt het Ministerie van Financiën toezicht op de interne controle en interne audit in de hele publieke sector.   lees de samenvatting lees de aandachtspunten voor Nederland lees het volledige rapport

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter