Middenbedrijven krijgen lucht: minder administratieve lasten dankzij nieuwe EU-regels
Een nieuwe groep middelgrote bedrijven in Europa zou een uitzonderingspositie moeten krijgen in de Brusselse regelgeving, vergelijkbaar met de regeling voor het midden- en kleinbedrijf (mkb). Dit zou de administratieve lasten voor deze bedrijven verminderen. Dat meldt het Financieele Dagblad, dat zich baseert op uitgelekte plannen van de Europese Commissie.
Redactie PONT | Governance 14 mei 2025
In de plannen van de Europese Commissie wordt een nieuwe categorie bedrijven geïntroduceerd:
small midcap enterprises. Dit betreft bedrijven met maximaal 500 medewerkers, een jaaromzet van maximaal 100 miljoen euro en een balanstotaal tot 86 miljoen euro. Dit is het dubbele van de huidige maatstaf die de EU gebruikt om het mkb te definiëren.
De Europese Commissie stelt dat de middelgrote bedrijven, ondanks hun grotere omvang, net zoveel last hebben van administratieve lasten als het mkb. Ze zouden echter innovatiever en digitaler zijn, en groeien bovendien sneller dan kleinere bedrijven.
Aanpassingen in regelgeving
De Europese Commissie wil verschillende Europese wetgevingen herzien. Eén van de wijzigingen betreft de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die bepaalt hoe bedrijven en overheden omgaan met persoonsgegevens. In de nieuwe voorstellen hoeft het bijhouden van een dataregister alleen nog maar als de rechten van individuen in het geding zijn. Deze regel geldt nu al voor het mkb en zal ook van toepassing zijn op de grotere middenbedrijven.
Middenbedrijven zullen in de toekomst ook een vereenvoudigd prospectus kunnen opstellen wanneer ze financiering zoeken bij investeerders. Dit "prospectus light" is nu al toegestaan voor het mkb, en zal dus ook beschikbaar zijn voor bedrijven die iets groter zijn.
Reacties op de voorstellen
De plannen zijn nog niet definitief, aangezien ze uitgelekt zijn en nog niet officieel zijn gepresenteerd. Het FD citeert Dirk Gotink, europarlementariër namens NSC, die lid is van de commissie Economische en Monetaire Zaken in het Europees Parlement. Hij geeft aan dat de voorgestelde lastenverlichting voor middenbedrijven misschien wat ruimer had gekund, en noemt de versoepeling van zes regels “relatief beperkt”. Werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft nog geen reactie gegeven, maar was eerder bezorgd over soortgelijke plannen. De uitbreiding van de mkb-categorie zou namelijk betekenen dat mkb-fondsen over een groter aantal bedrijven verdeeld moeten worden.