Vier auteurs hebben aan dit boek meegewerkt. Per hoofdstuk bespreken we diverse aspecten van een thema: zowel de juridische als gedragswetenschappelijke kant worden belicht, en we geven voorbeelden en praktische handvatten.
Hoofdstuk 2 gaat over belangenverstrengeling in bestuursrechtelijk en internationaal perspectief. De psychologie van belangenverstrengeling wordt belicht, en middels de zelfscan kun je kijken waar mogelijke kwetsbaarheden liggen. We zoomen in op de Algemene wet bestuursrecht en de OESO-normen. Hoofdstuk 3 behandelt bestuurlijke instrumenten om ondermijning te bestrijden, zoals die in de Gemeentewet. We staan uitgebreid stil bij de Wet Bibob en geven praktische handvatten.
Hoofdstuk 4 gaat over een van oudsher corruptiegevoelig terrein, namelijk inkoop en aanbesteding. We bespreken de internationale richtlijnen die hiervoor gelden en geven aan waar je bij inkoop op moet letten. In hoofdstuk 5 bespreekt Olaf Schuwer aan de hand van de casus en dilemma’s van een gemeenteraadslid de regels voor politieke en bestuursrechtelijke integriteit. In hoofdstuk 6 wordt ingegaan op de Ambtenarenwet en daarop gebaseerde instrumenten als de ambtseed, gedragscodes en wordt uitgelegd waarom mensen corrupt kunnen handelen en wat daaraan is te doen.
In hoofdstuk 7 beschrijft Willeke Slingerland wat netwerkcorruptie is. Zij geeft concrete handvatten voor het herkennen en voorkomen ervan. In hoofdstuk 8 wordt ambtelijke omkoping zoals dat in het Wetboek van Strafrecht wordt geregeld, besproken. We kijken ook naar diverse internationale verdragen en ontwikkelingen op dit gebied. Hoofdstuk 9 bespreekt strafrechtelijke aspecten van ondermijning. We kijken naar de specifieke kenmerken van de ‘branche’ en geven handreikingen voor het herkennen ervan.
Tot slot zal Frank Erkens in hoofdstuk 10 ingaan op onderzoek naar corruptie. Hij legt uit waar een goed forensisch onderzoek aan moet voldoen.
Omdat dit boek vooral praktisch is bedoeld, wordt geen gebruik gemaakt uitgebreid notenapparaat. Citaten en verwijzingen naar internationale verdragen worden in elk geval van een voetnoot voorzien. Gerechtelijke uitspraken staan in de tekst met alleen het zogeheten ECLI-nummer, waarmee de uitspraak in het uitsprakenregister op www.rechtspraak.nl kan worden gevonden. In de tekst tref je ook QR-codes aan, die verwijzen naar openbare informatie of uitgebreidere teksten op het internet. Aan het eind van het boek vind je een uitgebreide literatuurlijst.