De Europese toezichthouder ESMA heeft onlangs met nationale toezichthouders een gezamenlijke toezichtsactie opgezet op het gebied van ESG-informatieverstrekking door benchmarkbeheerders. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft hieraan deelgenomen en voor het onderzoek drie benchmarkbeheerders en zeven ESG-benchmarks onder de loep genomen. In het algemeen voldoen de benchmarkbeheerders aan de vereisten; één benchmarkbeheerder voldeed niet. De bevindingen van de AFM en de andere nationale toezichthouders zijn opgenomen in het eindrapport dat nu is gepubliceerd.
Benchmarks zijn van groot belang voor de prijsstelling van financiële instrumenten en moeten daarom op nauwkeurige en integere wijze worden samengesteld. Om gebruikers een geïnformeerde keuze te laten maken, moeten benchmarkbeheerders verklaringen publiceren over de karakteristieken van hun benchmarks. Voor ESG-benchmarks bevatten deze verklaringen ook informatie over onder andere duurzaamheidsfactoren. Dit is ook belangrijk voor de rol die ESG-benchmarks spelen in de transitie naar een duurzamere economie.
Beheerders nagenoeg volledig compliant met de BMR-vereisten inzake ESG-informatie
De AFM onderzocht drie benchmarkbeheerders met een vergunning of registratie in Nederland. Deze benchmarkbeheerders hadden één of meer benchmarks die ESG-doelstellingen nastreven en/of rekening houden met ESG-factoren. Het gebruik van deze benchmarks is vooralsnog beperkt.
In het algemeen voldoen de benchmarkbeheerders die zijn betrokken in het onderzoek aan de vereisten die de Benchmarkverordening (BMR) stelt. Hierop is één uitzondering geconstateerd.
Verder waren de twee hoofdbevindingen:
De beschikbaarheid van de data over ESG-factoren is soms beperkt. De zogenoemde dekkingsgraad (coverage) varieert van 3% tot 100%. Een lage dekkingsgraad kan een vertekend beeld geven van de ESG benchmark. Benchmarkbeheerders worden aangemoedigd transparantie over de coverage te verbeteren (met redenen voor een eventuele lage coverage) en hun uiterste best te doen om de vereiste data voor de ESG-berekening te verkrijgen.
Diverse ESG factoren worden op verschillende manieren berekend. Dit komt met name voor bij social en governance factoren (S en G factoren). Dit kan de vergelijkbaarheid van ESG benchmarks ondermijnen. In het rapport staan om die reden aanbevolen berekenwijzen voor diverse ESG-factoren.
AFM heeft maatregel opgelegd aan beheerder die niet aan vereisten voldeed
De AFM heeft bij één benchmarkbeheerder geconstateerd dat niet werd voldaan aan een BMR-vereiste. Voor elke ESG-benchmark moet bepaalde informatie over E-, S- en G-factoren in de benchmarkverklaring (benchmark statement) zijn opgenomen. De beheerder in kwestie had geen informatie verstrekt in de benchmarkverklaring over bepaalde S- en G-factoren voor de ESG-benchmarks. De AFM is hierover in gesprek gegaan met de benchmarkbeheerder en heeft dit opgevolgd met een passende maatregel. De benchmarkbeheerder heeft toegezegd dat de betreffende informatie op korte termijn wordt opgenomen in de benchmarkverklaring conform de vereisten die BMR stelt.
Belangrijke ‘good practices’ en richtsnoeren in rapport
De hoofdbevindingen van de AFM komen overeen met de bevindingen van andere nationale toezichthouders. In het eindrapport staan good practices en richtsnoeren om deze bevindingen te adresseren, zoals het verbeteren van transparantie over coverage en aanbevelingen over berekenwijzen voor diverse ESG-factoren. Daarmee zijn de doelstellingen van de gezamenlijke toezichtsactie behaald: consistent en effectief toezicht in de EU bevorderen, en ook goede praktijken vaststellen en verwachtingen verduidelijken om de beschikbaarheid en vergelijkbaarheid van de ESG-informatie voor gebruikers van benchmarks te verbeteren. Benchmarkbeheerders worden aangemoedigd om naar de good practices en richtsnoeren te kijken en passende actie te ondernemen.
Lees hier het nieuwsbericht en rapport van ESMA.