Sociale media lijken politiek kleur te kiezen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is bezorgd over deze ontwikkeling, want onze democratische rechtsstaat vraagt om een neutrale publieke ruimte.
Sociale media zijn in de loop der jaren onderdeel geworden van onze publieke ruimte en daarmee van onze democratische rechtsstaat. Tegelijkertijd constateert de VNG dat een aantal social mediaplatforms expliciet een politieke kleur lijkt te kiezen. Ook lijken zij op een onevenwichtige manier bepaalde ideeën over politiek en maatschappij te verspreiden of die verspreiding te faciliteren. Die constatering wordt bevestigd door het Rathenau Instituut in een recent
artikel. De VNG vindt deze ontwikkeling onwenselijk, omdat onze democratie vraagt om een neutrale publieke ruimte.
Minder factchecking en richtlijnen
De trend waarin sociale media worden ingezet om bepaalde ideeën te verspreiden of extra aandacht te geven was al langer zichtbaar, maar heeft recentelijk verder aan kracht gewonnen. Zo zien wij op sommige platforms minder of geen factchecking en richtlijnen, waardoor er meer ruimte ontstaat voor de verspreiding van desinformatie en haatdragende berichten. Dit hoort niet thuis in de publieke ruimte binnen een democratische rechtstaat. Net zo min als wij zulke boodschappen zouden tolereren in bijvoorbeeld een stadhuis.
Advies aan leden dit voorjaar
Naar verwachting zal deze ontwikkeling niet binnen afzienbare tijd stoppen. Daarom willen we als vereniging van alle gemeenten positie innemen en onze leden adviseren over hoe met sociale media om te gaan. Gelet op de verknooptheid van deze media met de gemeentelijke dienstverlening en communicatie, zijn daar geen simpele of snelle oplossingen voor. Over dit onderwerp brengt de VNG naar verwachting dit voorjaar een advies uit aan alle leden.