Menu

Filter op
content
PONT | Governance

0

Cryptovouchers uit de winkels na waarschuwing DNB 

De Nederlandsche Bank 21 November 2024

Verschillende Nederlandse websites die cadeaubonnen voor bitcoin, ether of andere crypto's verkopen, zijn hier recent mee gestopt. Dit is het gevolg van een waarschuwing van De Nederlandsche Bank (DNB). Er zijn namelijk vouchers in omloop van uitgevers die zich niet aan de regels houden. Aan zulke vouchers kleeft een verhoogd risico op bijvoorbeeld witwassen. 


Foutmeldingen

‘Tijdelijk niet beschikbaar’, ‘uitverkocht’, of een aankoopknop die niet werkt. Dat soort foutmeldingen krijg je bij veel Nederlandse aanbieders van cadeaubonnen. DNB heeft hen gevraagd te stoppen met de verkoop ervan omdat de bedrijven die ze uitgeven zich niet aan de regels houden. Specifiek gaat het om een schending van de zogenoemde ‘Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft)’.

Iedereen die financiële diensten aanbiedt, of dat nu een bank is of een hypotheekadviseur, moet zich houden aan die wet. De Wwft is er om te voorkomen dat terroristen, oplichters, drugshandelaren en andere criminelen het financiële systeem kunnen gebruiken om illegale activiteiten te ondernemen. Denk aan de aankoop van wapens, vastgoed of drugs.

Wie ben je?

Ook uitgevers van cryptowaardebonnen hebben zich aan de Wwft te houden omdat ze een financiële dienst aanbieden. Ze laten jou namelijk crypto's kopen in ruil voor regulier geld, euro's, dollars of ponden. De uitgever die jouw reguliere geld aanneemt en het daarmee dus in het financiële stelsel brengt, moet weten wie je bent, hoe je aan dat geld bent gekomen en of er geen sancties tegen jou zijn opgelegd. Dit voorkomt witwassen. Het probleem is dat veel uitgevers van deze waardebonnen dat niet, of gebrekkig doen. Jij, of de ontvanger van de cryptovoucher, hoeft enkel de code ervan te hebben om hem te kunnen verzilveren. De voucherontvanger kan iedereen zijn.

Witwasrisico

Dat klinkt logisch, maar daarin zit ‘m het witwasrisico. Als de uitgever niet checkt wie de voucher inlevert, kan het dus ook zo zijn dat de voucher in handen is van een crimineel. Die kan de bon hebben gekregen van iemand die de voucher legaal heeft aangekocht. Als de crimineel na het verzilveren van diezelfde voucher crypto's krijgt waarmee die zonder dat iemand het weet spullen of diensten kan kopen, is er dus geld witgewassen.

Niet alle webwinkels zijn gestopt met de verkoop van cryptovouchers, dus je zult ze nog altijd kunnen kopen online. Wees je er wel van bewust dat je risico's loopt als je met ongeregistreerde uitgevers zakendoet. Ze staan niet op de radar van toezichthouders en hun identiteit en herkomst zijn vaak onbekend. Als eventuele klant van een ongeregistreerde uitgever riskeer je overigens zelf geen boete of vervolging.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter