De Europese Commissie zet de komende jaren in op een aanzienlijke vermindering van administratieve lasten voor bedrijven. De doelstelling is een verlaging van minstens 25 procent, terwijl voor middelgrote ondernemingen zelfs een reductie van 35 procent wordt nagestreefd.
Volgens de Commissie kan een verlaging van de bureaucratische druk met een kwart op termijn leiden tot een jaarlijkse besparing van 37,5 miljard euro. Dit voornemen maakt deel uit van het
werkprogramma voor 2025, waarin wordt uiteengezet welke initiatieven de Commissie de komende maanden gaat presenteren. Onder de geplande voorstellen vallen onder andere maatregelen voor een duurzamere industrie, versterking van de defensiesector en het beschermen van de democratie.
Omnibus-vereenvoudigingspakket
Een belangrijk onderdeel van het programma is het zogeheten 'Omnibus'-vereenvoudigingspakket, dat zich richt op het stroomlijnen en eventueel aanpassen van verschillende Europese duurzaamheidsrichtlijnen. Dit betreft onder meer de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), de EU Taxonomy en de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). De verwachting is dat dit pakket eind februari wordt gepresenteerd.
Daarnaast moeten initiatieven zoals de
Industrial Decarbonisation Accelerator Act zorgen voor snellere vergunningsprocedures, eenvoudiger autorisaties en minder complexe rapportageverplichtingen. Ook de introductie van een nieuwe definitie voor kleine mid-caps moet de regeldruk verlichten, zodat mkb-bedrijven minder obstakels ervaren bij hun groei.
Minder papierwerk, meer concurrentiekracht
Volgens de Letse Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Economie en Vereenvoudiging) is het essentieel dat bedrijven minder tijd kwijt zijn aan administratieve verplichtingen. Het streven naar een "eenvoudiger en sneller Europa" moet de concurrentiekracht en welvaart binnen de EU versterken.
Dombrovskis noemde de plannen "ambitieus" en sprak van een "ongekende vereenvoudiging" die innovatie en economische groei moet stimuleren. De Commissie wil bovendien dat wet- en regelgeving sneller en eenvoudiger wordt ingevoerd en dat de regels duidelijker en toegankelijker worden. De Slowaakse Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel en Economische Zekerheid) benadrukte dat er geen tijd te verliezen is en dat de vereenvoudiging van regelgeving met spoed moet beginnen.
Kritiek vanuit het Europees Parlement
Het werkprogramma kreeg een gemengde ontvangst in het Europees Parlement. Alleen de centrumrechtse EVP-fractie, de grootste politieke groep in het parlement, sprak zich direct positief uit. "Dit is precies wat we nodig hebben," aldus Jeroen Lenaers (CDA, EVP).
Andere fracties waren kritischer. Gerben-Jan Gerbrandy (D66, Renew) toonde zich teleurgesteld, met name omdat er geen voorstel is opgenomen om het vetorecht van lidstaten af te schaffen. Hierdoor kunnen individuele lidstaten nog steeds besluiten blokkeren als zij er tegen zijn.