Menselijk handelen overnemen
AI is de verzamelterm voor software die in staat is om zelfstandig oplossingen voor problemen te bedenken. Eén stapje verder gaat zogeheten ‘generatieve’, of creërende AI. Een meer geavanceerde vorm van kunstmatige intelligentie die in staat is om op basis van de informatie die het heeft iets nieuws te maken. Dat bedenken gebeurt tegenwoordig vooral op basis van algoritmes die dankzij van grote bibliotheken met tekst zelfstandig kunnen communiceren. ‘Large language models’ (LLM), heten die in jargon.
Eind 2022 leerde het grote publiek AI kennen toen ChatGPT door het Amerikaanse softwarecollectief OpenAI werd gelanceerd. Het programma kan allerlei klusjes doen, uiteenlopend van het schrijven van werkstukken tot complete filmscenario's tot het uittekenen van antihackersoftware. Verder beantwoordt ChatGPT huis-tuin-en-keukenvragen, bedenkt het Sinterklaasgedichten en nog veel meer.
Ondertussen wordt er in de financiële sector al langer gewerkt met kunstmatige intelligentie. Menig vermogensbeheerder adverteert met AI die geheel automatisch een beleggingsportfolio kan samenstellen die is toegespitst op de behoeften van de klant. Denk aan diens bereidheid om risico's te nemen, geografische voorkeuren en levensstadium.
Online chatbot
Maar AI kan ook meer alledaagse klusjes binnen de financiële sector overnemen. Zoals het bemannen van de klantenservice. De meeste bankklanten of verzekerden zullen inmiddels bekend zijn met de online chatbot die vragen beantwoordt, of herkennen het stemmetje dat aan het eind van een telefoongesprek met het bedrijf vraagt of het gesprek mag worden bewaard voor 'trainingsdoeleinden'.
Hoewel dat niet steevast gebeurt, wordt menig gesprek opgeslagen om daarmee de chatbots die nu lang niet altijd even soepel werken, te kunnen verbeteren zodat die dat in de toekomst wel gaan doen. Onderzoek van de Europese Centrale Bank leert dat van elke tien grote Nederlandse banken er zes in hun dagelijks werk gebruikmaken van AI-modellen. En ten minste de helft van alle schadeverzekeraars en bijna een kwart van alle levensverzekeraars in Europa maakte in 2023 gebruik van AI, aldus de Europese toezichtautoriteit EIOPA.
Toezicht herzien
AI krijgt in de financiële sector dus steeds meer voet aan de grond. Als banken, verzekeraars, vermogensbeheerders en pensioenuitvoerders de technologie niet al toepassen, hebben de meeste daarvan concrete plannen om dit in de toekomst te gaan doen, zo blijkt uit interviews die de AFM en DNB de afgelopen tijd afnamen binnen de financiële sector.
Dat zal niet alleen het werk voor de instellingen zelf ingrijpend veranderen, ook de toezichthouders zullen hun takenpakket moeten herzien. Wat die herziening precies behelst, is nog niet helemaal duidelijk. De mogelijkheden van AI lijken immers onbegrensd en zolang niemand weet wat AI níet kan, weet niemand precies welke regels er überhaupt nodig zijn.
Bovendien bestaat er een risico dat toezichthouders de ontwikkeling van AI onnodig remmen door zich in een vroeg stadium te streng op te stellen en daarmee innovatie ontmoedigen.